SPEEDWAY

spevaweb

 

Speedwaytä ajetaan 280-400 metriä pitkillä sorapäällysteisillä radoilla.

Rata on soikea ja ympyröity aidalla. Pyörät ovat 500cc ja niissä on vain

yksi vaihde.

Pääasialliset merkit ovat nykyään Jawa ja GM.

Jokainen kuljettaja ajaa toisiaan vastaan kerran.

Radalla on kerrallaan neljä kuljettajaa ja siinä ajetaan neljä kierrosta.

 Joukkuekilpailuja on monenlaisia ja joukkueiden määrät vaihtelevat

 kilpailujen mukaan.

Speedwayn nuorisolajina toimii ns. Mini Speedway jota ajetaan 80cc:la bensiini

 käyttöisellä tarkoitukseen rakennetuilla pyörillä. Mini Speedwaytä ajetaan

samanlaisella ellipsin muotoisella radalla kuin isollakin pyörällä.

Radan pituus on 150-180 metriä.

 KMMK omistaa yhden kokeilukäyttöön tarkoitetun Mini pyörän jota saa

 kokeilla radalla kuitenkin sopien siitä etukäteen .

 

 

SPEEDWAY: Keittiöpisteelle mestaruus

Kuusankoskella ajettiin tiistaina 21.8 -12 speedwayn SM-liigakauden viimeinen ottelu. Ennakkoasetelmat olivat selvät, kotijoukkue tarvitsi ottelusta vähintään kakkossijan ottaakseen mestaruuden. Ainoa haastaja kultajahdissa oli Seinäjoen Kotkat, joille pelkkä voitto ei olisi riittänyt, vaan samalla Keittiöpisteen olisi pitänyt jäädä ottelussa kolmanneksi.

Illan aikana nähtiin useita hienoja ohituksia ja kaksinkamppailuita, joissa useimmassa oli mukana SM-liigan pistekuninkuuden napannut Kalle Katajisto. Myös Juha Hautamäki esitti parastaan pitäen omalla panoksellaan Kotkat vahvasti kiinni ottelun voittotaistelussa. Kotijoukkue Keittiöpisteen paras pistemies oli tänään Tero Aarnio 13 pisteellään. Myös Timo Lahti onnistui hyvin viime viikon pahasta kaatumisestaan huolimatta.

Kun joukkueilla oli ottelussa enää kaksi erää jäljellä kullakin, johti Kotkat Keittiöpistettä yhdellä pisteellä 26-25. Kolmantena ollut Sand Blowers oli jo viisi pistettä Keittiöpistettä perässä, mutta teoriassa kaikki oli vielä mestaruuden suhteen auki. Kuten aiemmin on kaudella nähty, on speedwayssa kaikki mahdollista, mutta tällä kertaa kultamitalin osoite varmistui Keittiöpisteelle jo ennen kauden viimeistä erää. Sen sinetiksi Aarnio ohitti Kotkien Mika Lopin juuri ennen erän 17 ruutulippua.

 

Tulokset 21.8.2012:

1. Keittiöpiste, Kuusankoski 35: Tero Aarnio 13, Timo Lahti 11, Teemu Lahti 6, Marko Hyyryläinen 5

2. Kotkat, Seinäjoki 31: Juha Hautamäki 11, Mika Loppi 9, Joni Keskinen 8, Markku Autio 3

3. Sand Blowers, Hyvinkää 28: Niko Siltaniemi 13, Jari Mäkinen 8, Aki-Pekka Mustonen 4, Jesse Mustonen 3

4. Haukat, Lahti 19: Kalle Katajisto 15, Jarkko Kunnaskari 2, Jiri Nieminen 1, Vili Mattila 1

 

SM-liigan lopputilanne:

1. Keittiöpiste 8-286-35

2. Kotkat 8-248-33

3. Sand Blowers 8-185-26

4. Haukat 8-164-17

 

 

 

Timo Lahti katkaisi Kauko Niemisen valtakauden

Speedwayn SM-finaali ajettiin lauantaina 25.8-12 iltakilpailuna Seinäjoella Routakallion speedwayradalla. 16 kuljettajaa lähti selvittämään paremmuuttaan tavoitteena SM-kulta 2012.

Alkuerissä ennakkosuosikit pitivät pintansa. Timo Lahti ajoi eniten pisteitä, 14, ja pääsi suoraan finaaliin. Hallitseva ja kolmen edellisen vuoden mestari mestari Kauko Nieminen keräsi yhden hylkäyksen rasittamana 12 pistettä, mutta selvisi Lahden seuraksi suoraan finaaliin. Sijoille 3-6 sijoittuneet ajoivat semifinaalierän, josta kaksi parasta selvisi finaaliin. Kotiradallaan ajanut Juha Hautamäki voitti erän selvästi ja toiseksi ajoi Tero Aarnio. He siis finaaliin. Teemu Lahti oli semifinaalissa kolmas ja yllättävän vaisusti ajanut Kalle Katajisto joutui keskeyttämään.

Finaalissa ulkoradalta startannut Timo Lahti ampaisi kärkeen saaden Juha Hautamäen peräänsä. Hautamäki ahdisti Lahtea mutta toisella kierroksella Kauko Nieminen tuli sisältä Hautamäen rinnalle. Kaksikon Hautamäki-Nieminen taistellessa pääsi Lahti karkuun ja ajoi finaalissa selvään voittoon ja uransa ensimmäiseen suomenmestaruuteen. Nieminen ehti ruutulipulle toisena ja Hautamäki kolmantena. Aarnio jäi tällä kertaa ilman mitalia.

Uusi mestari Timo Lahti oli tyytyväinen kilpailuunsa: – Fiilis on ihan mahtava. Yhtä hieno, kun silloin kun voitin ensimmäisen nuorten SM-kullan. Kilpailu sujui hyvin. Ajattelin, että olisin vielä nopeampi ja pyörän säätöjä hieman muutettiin kilpailun kuluessa. Ei se vauhti siitä parantunut ja finaaliin palattiin alkuperäisiin säätöihin. Finaalissa sain hyvän startin, mutta Juha (Hautamäki) antoi kovaa painetta. Pääsin sitten karkuun, kun Kake ja Juha alkoi taistelemaan keskenään. Mestaruuden arvoa nostaa vielä se, että pystyin voittamaan Kaken sen kotiradalla.

Tulokset:

1. Timo Lahti KMMK 14+3

2. Kauko Nieminen SeMK 12+2

3. Juha Hautamäki SeMK 12+3+1

4. Tero Aarnio KMMK 12+2+0

5. Teemu Lahti KMMK 9+1

6. Kalle Katajisto SsMK 11+R

7. Jari Mäkinen HyMK 9

8. Marko Suojanen PMK 8

9. Niko Siltaniemi HjMK 8

10. Joni Keskinen SeMK 6

11. Jiri Nieminen SsMK 6

12. Jesse Mustonen VRT 4

13. Mika Loppi SeMK 3

14. Aarni Heikkilä HyMK 3

15. Jouni Viljanen PMK 2

16. Markku Autio KuMaMo 1